Sztorik, Sztárok neked! Olvasgass! Üdv.:Litta&Letta
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Friss

Azthiszem ezt abba hagytuk..

Talán egyszer folytatjuk!

 

Jelenlegi buttonunk:
 
hamarosan...xD

Nézz el hozzájuk:
golden-kings
lafeethebest

 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Tudd h mennyi az idő
 
Táplálkozás,vitaminok és a szem
 

Táplálkozás, vitaminok és a szem

Valóban jó-e a répaevés a szemnek, vagy az anyák így akarják gyermekeikre erőszakolni a zöldségeket? Nos, egy átlagos méretű répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. Ha nem szereted a répát, semmi baj – rengeteg más finom (vagy kevésbé finom) étel tartalmaz A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot.

A-vitamin és más karotinoidok

A-vitamin

Mindenekelőtt nézzük meg, miért hasznos a szem számára az A-vitamin. Először is megelőzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia kezelés nélkül vakságot okozhat. Valójában az A-vitamin- hiány az oka a legtöbb vakulásnak fejlődő országokban. Az A-vitamin a katarakták kialakulását is megelőzi, sőt hiányában a  makuláris degeneráció könnyebben okoz vakságot.

Mennyi A-vitaminra van szükségünk? A napi ajánlott mennyiség férfiaknál 11 év fölött 1,000 Retinol Ekvivalens, nőknél 11 év fölött 8,000 Retinol Ekvivalens. Dohányzás, alkoholfogyasztás mellett több A-vitamint kell fogyasztani, mivel a dohány miatt a szervezet kevesebbet tud felvenni belőle, az ital pedig kiüríti a testben meglévő készletet.

Kétféle élelmiszerből szerezhetünk A-vitamint: állati eredetű termékekből, amelyek tartalmaznak A-vitamint (például máj, vagy vaj), és növényekből, amelyek tartalmaznak karotint (valószínűleg hallottál már a béta-karotinról), amit a szervezet átalakít A-vitaminná. A karotint tartalmazó ételek általában narancs- /citromsárgák, vagy levelesek és zöldek. A következő táblázat magas A-vitamin tartalmú ételeket sorol fel:

Étel

Retinol Ekvivalens/100g

Retinol Ekvivalens normál adagban

Csukamájolaj

30,003

4,080 (1 evőkanálnyi)

Marhamáj

10,503

11868 (113g)

Csirkemáj

6,165

1,973 (1 máj)

Répa

2,813

2,025 (1 répa)

Édes burgonya

2,006

2,668 (1 édes burgonya)

Kel (káposzta)

890

596 (1 levél)

Piros paprika (édes)

570

849 (1 kiskanálnyi, őrölt)

Mangó

389

806 (1 mangó)

Sárgadinnye

322

515 (1 szelet)

A fenti értékek nyers élelmiszerekre vonatkoznak. Főzés közben ezek az értékek változhatnak, mivel a meleg elpusztítja az A-vitamint és a béta karotint. Ha nem friss anyagból főzünk, inkább fagyasztott alapanyagot használjunk, mint konzervet, ugyanis a konzerválás során nagyobb az A-vitamin veszteség.

Lutein és zeaxanthin

Hiteles klinikai bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a lutein és zeaxanthin nevű karotenoidok fogyasztása mellett kevésbé alakul ki időskori makula degeneráció. Valószínűleg ugyanez a helyzet a kataraktákkal is.

A lutein és a zeaxanthin szoros kapcsolatban állnak egymással: gyakran fordulnak elő együtt gyümölcsökben, zöldségekben; mindamellett szervezetünk a luteint képes zeaxanthinná alakítani.

Egyikre sincs előírt napi mennyiség, de mindennaposan szükség van rájuk; szervezetünk nem képes előállítani őket. Legjobb forrásuk a zöld, leveles zöldségek, főleg a spenót. A kelkáposzta is jó választás, valamint a citrom- és a narancssárga gyümölcsökben – például kukorica – is található lutein és zeaxanthin. A főtt ételek jobb forrásnak számítanak a nyersanyagoknál, mert a főzés során a sejtfalak átszakadnak, és szabadon engedik a luteint.

C-vitamin

Nem az A-vitamin az egyetlen antioxidáns, amire a szemnek szüksége van. (Az antioxidánsok szabályozzák a szabad gyököket, amelyek máskülönben roncsolnák a testet, beleértve a szemet is). A látás-segítés egy másik szuperhőse a C-vitamin.

Tanulmányok sugallják, hogy a magas C-vitamin szint csökkenti katarakták kialakulásának veszélyét. A katarakták protein-gyülevények, amiktől a látás elhomályosul. A C és E vitamin antioxidánsok szerepet játszanak az időskori makula degeneráció, egy jelenleg gyógyíthatatlan betegség kifejlődésének késleltetésében.

Ha a lehetséges katarakták, vagy az időskori makula degeneráció nem meggyőző érv, hogy fogyasszunk C-vitamint, megjegyzendő, hogy a C-vitamin megelőzi, illetve enyhíti a glaukómát. Tanulmányok szerint csökkenti a glaukómások szemnyomását is.

Mennyi C-vitaminra van szükségünk? Az ajánlott napi mennyiség 60 milligramm (mg) férfiaknak, nőknek egyaránt. Erre minden nap komolyan szükség van. Az emberek más fajoktól eltérően nemhogy megteremteni, de hosszabb ideig még elraktározni sem képesek a C-vitamint. A dohányzás, az ivás, és a cukorbaj extra mennyiségű C-vitamin fogyasztását követeli meg, mert a vitamin-szint olyankor jóval az általános alá csökken.

A citrus-gyümölcsök, a bogyósok, a paprikafélék, a trópusi gyümölcsök, a krumpli, a zöld, leveles zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak. Íme egy rövid példatár:

Élelmiszer

mg/100g

mg/normál adag

Bors, pirospaprika

190

283 (1 csészényi, őrölt)

Kelkáposzta

120

80 (1 csészényi, őrölt)

Broccoli

93

82 (1 csészényi, őrölt)

Zöldpaprika (édes)

89

133 (1 csészényi, őrölt)

Eper/szamóca

57

86 (fél kiskanálnyi)

Narancs

53

70 (1 narancs)

Sárgadinnye

42

68 (1 szelet)

Grapefruit

34

44 (fél grapefruit)

Mangó

28

57 (1 mangó)

Málna

25

31 (1 csészényi)

 A fenti értékek nyers élelmiszerekre vonatkoznak. Főzés során változhatnak, mert a meleg csökkenti a C-vitamin tartalmat. A fény is pusztítja a C-vitamint, tehát ha narancs juice-t iszunk, vásároljuk inkább átlátszatlan műanyag csomagolásban, mint üvegben. Az A-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin tartalmú élelmiszerek is jobbak frissen, mint fagyasztva, vagy konzerválva, mert mindkét esetben jelentősen csökken a vitaminmennyiség.

Bioflavonoidok

Bizonyított tény, hogy a szemnek szüksége van bioflavonoidokra, amiket szokás P-vitaminnak is hívni (bár nem vitaminok). A bioflavonoidok gyakran antioxidánsként is működő, az élelmiszereknek színt adó vegyületek. A jó hír:  majdnem minden élelmiszer, amiben van C-vitamin, tartalmaz bioflavonoidokat, ezért itt nincs külön listája az élelmiszereknek. A bioflavonoidok segítik a szervezetet a C-vitamin elnyelésében.

Mivel jó a szemnek, a fekete áfonya keresett növény – a bioflavonoidok egyik forrása. A citrus-gyümölcsök középső fehér része is kiváló forrás, de találhatók vörös és lila gyümölcsökben is – például meggy, szőlő, és szilva. A hajdina is jó forrás.

E-vitamin

Az E-vitamin a másik kulcsfontosságú antioxidáns, amire a szemnek szüksége van. Kutatások szerint segít megelőzni katarakták kialakulását, sőt fontos tényező lehet az időskori makula degeneráció megelőzésében is. Ahogy az A és a C-vitaminnál, dohányzás esetén ebből is extra adagot kell fogyasztani.

Élelmiszer

mg/100g

mg/normál adag

Napraforgó mag

50

36 (félcsészényi)

Hámozatlan szárított mandula

24

17 (félcsészényi)

Hámozatlan szárított mogyoró

24

16 (félcsészényi)

Földimogyoró

9

7 (félcsészényi)

Mangó

1

2 (1 mangó)

Jegyezzük meg, hogy a szervezet számára az összes antioxidáns jó, de a szem számára legfontosabb az A, a C, és az E-vitamin.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagokra is szükségünk van. A szelén például segít az E-vitamin elnyelésében, és saját antioxidánsai létrehozásában. A brazil kókusz, az élesztőgomba, és tengeri élelmiszerek (például osztriga) nagymennyiségű szelént tartalmaznak. A cink segít az A-vitamin elnyelésében, amellett pedig része egy, a szabad gyökök számát csökkentő enzimnek. A cink megvédhet a makula degenerációtól, és a farkasvakságtól is. Az osztriga, a hamburger, a búza, és a csonthéjasok jó cink-források.

Étkezési zsírsavak

Sok ember nem akarja elhinni, hogy a zsír fontos lehet az egészség érdekében, de így van. A zsírsavak építőelemei a zsírnak, s némelyiket esszenciának nevezzük, mert a szervezetnek szüksége van rá, de nem képes előállítani; ezért meg kell enni.

Az étkezési zsírsavak telítetlen többalkotós zsírokat hoznak létre. Két típusa az omega-3 és az omega-6 zsírsav. A legtöbb omega-3 alfa-linolenikus sav. Származékai: eicosapentaeonikus sav, docosahexaeonikus sav, és néhány másik. A legtöbb omega-6 sav linolenikus. Az alfa-linolenikus savhoz hasonlóan ennek is vannak származékai, de nem tartoznak a látás témájához.

Az étkezési zsírsavak összefüggésben vannak a gyermeki látásfejlődéssel. Hiányuk felnőttkorban, főleg az omega-3-é, látásromláshoz vezethet, sőt tartós hiányuk a retina, vagy a makula károsodását okozhatja. A szervezet mindkét féle étkezési zsírsavat postaglandinná alakítja, aminek funkciói közé tartozik a szem folyadékháztartásának segítése, és belső nyomásának szabályozása.

Mennyi zsírsavra van szükségünk? Egyelőre nincs előírt napi szükséglet. Az orvosi vélemények szerint a szükséges mennyiségek a következők:

Omega-3: 0.65 grammnyi eicosapentaeonikus és docosahexaeonikus sav keverék (egyik se legyen 0.22gramm alatt),

Omega-6: 4.44 gramm.

Sokszor vizsgálják a személyenkénti omega-6 omega-3 arányt. Az ember kifejlődése az 1:1-es arányt alakította ki. Jelenleg a legtöbb ember 10:1 és 25:1 alá esik. Ez azt jelenti, hogy lecsökkent az omega-6 fogyasztás, az omega-3 pedig megnövekedett.

Omega-3 zsírsavak

A hidegvízi halak a legjobb forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyekben magas az eicosapentaeonikus és a docosahexaeonikus sav tartalom. Szakértők heti kétszeri fogyasztást javasolnak.

Fontos: a halolajok szabad gyököket hoznak létre a szervezetben. Elegendő antioxidánst kell fogyasztani, különösen E-vitamint, amikor több halat, illetve halolajat eszünk.

Ha nem szereted a halat, egy kicsit gondban vagy, mert megoszlanak a vélemények a halolaj- készítményekkel kapcsolatban. Egyesek azt mondják, hogy hasznosak, mások állítják, hogy nincs erre bizonyíték, és hosszú távon sincsenek eredmények ezzel kapcsolatban. Hajlamos vagy inkább alfa-linolenikus savakat tartalmazó ételeket enni, mint eicosapentaeonikus, illetve docosahexaeonikus savakat tartalmazókat (főleg ha vegetáriánus vagy), de tudnod kell, hogy ez nem tesz jót, mivel a szervezeted nem megfelelően alakítja át azokat eicosapentaeonikus és docosahexaeonikus savakká. A lenmagban és a dióban egyaránt megtalálhatóak az alfa-linolenikus savak.

A következő táblázatban olyan élelmiszereket sorolunk fel, amelyekben magas az eicosapentaeonikus és a docosahexaeonikus savak (kombinációinak) értéke:

Élelmiszer

g/100g

g/normál adag

Szardínia olaj

20.79

2.83 (1 evőkanálnyi)

Csukamáj olaj

17.87

2.43 (1 evőkanálnyi)

Hering olaj

10.48

1.43 (1 evőkanálnyi)

Atlanti óceáni lazac (párolt)

2.15

3.89 (félfilényi)

Csendes óceáni makréla (párolt)

1.85

3.25 (1 filé)

Pácolt hering

1.39

.42 (2 darab)

Lazac /chinook/ (párolt)

1.74

2.68 (félfilényi)

Lazac /rózsaszín/ (párolt)

1.28

1.6 (félfilényi)

Atlanti óceáni makréla (párolt)

1.20

1.07 (1 filé)

Szivárványos pisztráng (párolt)

1.15

.82 (1 filé)

Olajos konzerv-szardínia

.98

.90 (1 konzerv, 92g)

Fehér tonhal tengervízben

.86

.73 (85g)

Omega-6 zsírsavak

A legtöbb ember az omega-6 zsírsavakat zöldség-olajokból nyeri (a zöldség-olajokból készült élelmiszereket is beleértve, például a margarin); a népszerű kankalin készítményeknek szintén magas az omega-6 tartalmuk. Az alábbi táblázatból jól látható, hogy a használt olajak változtatásával nagyban csökkenhet az elfogyasztott linolenikus savak mennyisége.

Élelmiszer

g/100g

g/normál adag

Napraforgó olaj, linolenikus (60% fölött)

65.70

8.94 (1 evőkanálnyi)

Kukorica olaj

58.00

7.89 (1 evőkanálnyi)

Napraforgó olaj, linolenikus (60% alatt)

39.80

5.41 (1 evőkanálnyi)

Napraforgó mag, olajban sütve

37.82

25.53 (félcsészényi)

Napraforgó olaj, linolenikus (hidrogenizált)

35.30

4.80 (1 evőkanálnyi)

Napraforgó mag, szárazon sütve

32.78

20.98 (félcsészényi)

Repce olaj

20.30

2.84 (1 evőkanálnyi)

Földimogyoró

15.56

11.36 (félcsészényi)

Sáfrányos szekliceolaj

14.35

1.95 (1 evőkanálnyi)

Mandula, hámozatlan

12.21

8.67 (félcsészényi)

Tökmag

8.76

2.80 (félcsészényi)

Olíva olaj

7.90

1.07 (1 evőkanálnyi)

Dióhéjban

Ez így egyben bizonyára túl sok információ, hogy emlékezzünk rá. Sokkal könnyebb, ha egyszerűen csak a következőket fogyasztjuk:

  • Sok zöldet, leveles zöldségeket,
  • Halat (hetente kétszer),
  • Mogyoróféléket,
  • Citrom- és narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket.

Jó étvágyat!

 
Arcápolás
 
Hajápolás
 
Szem szemöldök
 
Kéz,körömápolás
 
Szőrtelenítés
 
Díszíts
 
Liza & Letti=Litai
 
Interjú sztárokkal
 
Saját készítésű receptek
 
Letti sztorijai
 
Liza sztorijai
 
Letty
 
Liza
 
Közös sztorik(Letty, Lizu)
 
Ti küldtétek(sztorik)
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?